Francuski Sažem ipak otvara pogon u Nišu

Bez autora
May 17 2010

Čeka se raspisivanje tendera Elektroprivrede Srbije (EPS) za zamenu električnih brojila kako bi francuski Sažem otvorio pogon u tom gradu. Grad Niš je ispunio sve obaveze, ono što Sažem traži od Vlade Srbije je transparentnost za tender. Rukovodštvo EPS je ugovorilo kreditne aranžmane sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropskom investicionom bankom (EIB) o zatvarnju finansijske konstrukcije za tender. Kada bude raspisan tender za zamenu električnih brojila očekuje se da Sažem počne sa opremanjem svoje fabrike i krugu Elektronske industije Niš. Vlada Srbije i Grad Niš potpisali su 27. marta 2009. godine sa francuskom kompanijom Sažem protokol o saradnji koji je trebalo da omogući otvaranje pogona za proizvodnju električnih brojila francuske kompanije u niškoj Elektronskoj industriji.

Francuski Sažem ipak otvara pogon u NišuGradonačelnik Niša Milos Simonović rekao je danas da se čeka raspisivanje tendera Elektroprivrede Srbije (EPS) za zamenu električnih brojila kako bi francuski Sažem otvorio pogon u tom gradu.

"Grad Niš je ispunio sve obaveze, ono što Sažem traži od Vlade Srbije je transparentnost za tender", rekao je on agenciji Beta.

Simonović je dodao da je rukovodštvo EPS ugovorilo kreditne aranžmane sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropskom investicionom bankom (EIB) o zatvarnju finansijske konstrukcije za tender.

On je kazao da kada bude raspisan tender za zamenu električnih brojila očekuje da Sažem počne sa opremanjem svoje fabrike i krugu Elektronske industije Niš.

Vlada Srbije i Grad Niš potpisali su 27. marta 2009. godine sa francuskom kompanijom Sažem protokol o saradnji koji je trebalo da omogući otvaranje pogona za proizvodnju električnih brojila francuske kompanije u niškoj Elektronskoj industriji.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić je prošle godine, nakon potpisivanja protokola, izjavio da će Sažem u prvoj godini investirati milion evra u fabriku, da će tokom pet godina biti uloženo najamnje šest miliona evra i zaposleno 250 radnika.

Predsednik Upravnog odbora Sažema Patrik Sevijan najavio je prilikom potpisivanja protokola da će instalacija proizvodnih pogona u Nišu početi za nekoliko meseci, ali se od tada ništa nije desilo.

Đelić je sinoć u Nišu istakao da da Sažem nije odustao od otvaranja pogona u tom gradu i da je dobro što je jedna velika firma prepoznala mogućnost da u Nišu, kada se za to steknu uslovi, razvije veliko postrojenje za proizvodnju pametnih električnih brojila.

"Preduslov za to je da se raspišu tenderi za nabavku električnih brojila, ali posao oko pregovaranja i obezbeđivanja kredita i garancija za te kredite ne idu uvek željenom brzinom", ukazao je Đelić.

Generalni direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Dragomir Marković rekao je ranije u Nišu da će tenderi za brojila biti raspisani u septembru ili oktobru ove godine i da je u toku priprema tenderske dokumentacije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik